dijous, 7 de febrer del 2008

Additius

Tots els plàstics comercials contenen additius. Els additius són necessaris per a obtenir un material que sigui susceptible de ser utilitzat finalment, la quantitat d'opcions disponibles d'aquests additius és impressionant, però els fabricants han de tenir-los en compte per a poder realitzar un producte adequat a l'aplicació necessària.

La química dels additius és complexa i en molts casos implica reaccions químiques, per a assegurar el seu funcionament, és necessari conèixer els requisits que el material final ha de complir, per exemple, un plàstic dissenyat per a estar a l'ombra, no necessita resistència contra els raigs ultraviolats, però probablement necessiti resistència contra la propagació de la flama, com en el cas d'una televisió.


Classificació dels additius

A la indústria química podem trobar una gran quantitat d'additius per poder donar-los unes propietats específiques que s'adeqüin a les nostres necessitats. A continuació hi ha un esquema amb els tipus d'additius més importants i a l'apartat següent es mostra una explicació més detallada de cadascun.



Tipus d’additius (ordenats alfabèticament)
  • Absorbidors de llum: S'empren en productes plàstics quan es desitja incrementar la seva vida útil.


  • Antibacterials: Evita que diferents bactèries habitin i creixin al material.
  • Antiestàtics: Eviten la formació i acumulació de càrregues estàtiques.

  • Càrregues: Són substàncies minerals que s’afegeixen en gran proporció per millorar algunes propietats de les resines com la resistència mecànica o la tenacitat i abaixar el preu de cost. Poden ser: el talc, la mica, l’amiant, la fibra de vidre, el ciment, el grafit, metalls en pols, etc.; o vegetals, com la farina de fusta, el paper, el cotó, etc.

  • Desemmotllants: Són substàncies orgàniques que faciliten el dessemmotllament de les peces de plàstic.


  • Escumants: Creen en el producte final una estructura d'escuma aïllant, ajudant així a estalviar energia tèrmica i a més, economitzen combustible i reduïxen els costos de transport.


  • Estabilitzants: Són els agents destinats a assegurar les seves propietats inicials i a evitar les causes i els efectes de les degradacions. Molts són sals orgàniques de metalls i alguns resulten altament contaminants, per la qual cosa no es poden utilitzar per als plàstics alimentaris.


  • Lubricants: s’utilitzen per facilitar la manipulació en la maquinària durant el procés de transformació. Es fan servir en quantitats molt petites, inferiors a un 2%.


  • Pigments: Poden ser minerals, inorgànics, orgànics o tints que o bé s’incorporen a l’estructura molecular, o bé pigments que se situen en els espais que deixen lliures les molècules. Serveixen per donar color al plàstic.

  • Plastificants: Els plastificants s'afegixen a un polímer per a millorar el seu processabilitat i la seva flexibilitat, aquests poden disminuir la viscositat del polímer en estat fos així com també el mòdul elàstic i la temperatura de transició vítrea.


  • Retardadors de flama: S'utilitzen per a reduir la inflamabilitat d'un material o per a demorar la propagació de les flames al llarg i a través de la superfície del plàstic.

Com es pot comprovar hi ha una gran varietat d'additius per potenciar diverses característiques dels plàstics.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

:)

Unknown ha dit...

Vaya puta mierda cabrones hijos de puta, mamones me cago en vuestra puta raza hijos de puta. Chupa rabos hijo de puta, me cago en tu puta madre y en tus putos muertos cagón de mierda, que solo haces más que lamerle el culo a tu puta madre cabron

Unknown ha dit...

Oshe uzte she relaga unk poko ke eto e unk zitio puvliko ombre joer maxo vamo a lo k vamo

alba sererols ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.